Steinkjerleksikonet

Steinkjerleksikonet

...et oppslagsverk om Steinkjer - på nett!

Blogg

Sodd er sodd

2012-09-22
FESTMATRÅD: Varmes opp til kokepunktet. Gulrøtter og poteter legges i tallerkenen. Varm sodd helles over.
Sodd er tradisjon og definitiv ikke kyllingsuppe.

Soddets bestanddeler har vært oppe til diskusjon denne uka. Sodd er i følge ordboka kjøttsuppe, og kanskje kan vi for egen regning tilføye trøndersk kjøttsuppe. For du skal ikke langt utenfor Trøndelags grenser før de ser rart på deg når du servere tynn kjøttsuppe til festmat – og aldri kommer lenger i måltidet enn til forretten.

Det er åpenbart visse konvensjoner når de gjelder innholdet i soddet. Og den praksisen kødder man ikke med. Sodd skal inneholde storfe, svin eller sau, i følge eksperten – og i alle fall ikke kylling. Mat er tydeligvis mer enn smak. For noen av oss har spist sodd med kyllingboller i flere år uten å klage på smaken. Sodd er tradisjoner, identitet og kultur. Og innholdsdebatten om soddet handler mest om følelsen av å ha blitt lurt, og en slags bekymring for at det skjer en utvanning av tradisjonene.

Personlig er det Inderøysodd som er tradisjon og garantisten for fest og stas. Ved høytidelige anledninger har det alltid blitt hentet på slakteriet. Hvor ingrediensene blir levert hver for seg, og tilberedt atskilt, for så å bli anrettet på tallerken før søet helles over. Det er for meg forskjellen på festmat og suppe. Mens suppa kokes i samme kjele tilberedes ingrediensene i festmaten sodd hver for seg.

Men oppfatningen av Inderøysoddet ble utfordret da REMA for en tid siden måket ut paller med billig Inderøysodd i bøtter. La gå at jeg har blitt vant med at sodd selges ferdigblandet i bøtter. Det er så enkelt og praktisk at jeg har fortrengt at da blir det suppe. Men når festmaten min blir solgt som billig hverdagskost kjennee jeg det skaper refleksjoner. Riktignok var det 17. mai som var anledningen, men likevel.

Det er også mange faglige interessante refleksjoner rundt soddpallesalg. Her er man langt inne i beslutninger om merkebygging og det å ha kontroll på hva som skjer med produktet. Den diskusjonen skal vi ikke ta nå.

Synes sodd er godt jeg – spesielt søet. Og sodd betyr vel egentlig sø eller kraft. I dag finnes det også spesiallaget akevitt til soddet – en nymotens tilleggsingrediens som jeg er usikker på hvor godt fungerer.

Nå står elgjakta før døra. Da blir det vel elgsodd også.




Leserkommentarer

Sodd er så mangt - men Bergitta-sodd du!!

Skrevet av Gunnar E. Kristiansen, 2012-09-22 16:08:08
I følge godt tilårskomne sparbygger, som husker så langt tilbake som til noenlunde like etter 2. verdenskrig, og som handla på Samvirkelaget på Mære, så er ikke sodd, sodd - med mindre det er Bergitta-sodd!
I følge en av de tilårskomne; Hans Magnus Ystgaard, så har begrepet sin opprinnelse fra de to fantastiske kokkene Bergitta Holmsve og Bergitta Bratlie. Ja - det var de som skapte både soddet og begrepet. Folk langt utafra Mære Samvirkelags handelsnedslag valfartet til dit - i den hensikt å skaffe seg disse edle ingredienser som tilsammen ble Bergitta-sodd.

Ryktet vil ha det til at Inderøy-soddet har sin opprinnelse i grytene som de brave mereskvinner "kokte ihop".

Hurra for soddet!

Goijnna(r)

Ny leserkommentar


Steinkjerleksikonet.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som strider i mot våre kommentarregler.

Regler for leserkommentarer på Steinkjerleksikonet.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  • Rasistiske, usømmelige og diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  • Skriver kort.
  • Steinkjerleksikonet.no har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.

Innlegg blir slettet hvis de bryter med våre regler.

Steinkjer leksikon logo
18.04.24
S
teinkjer
leksikonet
...et oppslagsverk om Steinkjer - på nett!
Oppslagsord

A B C D E F
G H I J K L
M N O P Q R
S T U V W X
Y Z Æ Ø Å ?
Søk
(i hele nettstedet)
 
 
Antall artikler:
3512
Antall bilder:
5333

 
 
Blogg

Sodd er sodd

2012-09-22
FESTMATRÅD: Varmes opp til kokepunktet. Gulrøtter og poteter legges i tallerkenen. Varm sodd helles over.
Sodd er tradisjon og definitiv ikke kyllingsuppe.

Soddets bestanddeler har vært oppe til diskusjon denne uka. Sodd er i følge ordboka kjøttsuppe, og kanskje kan vi for egen regning tilføye trøndersk kjøttsuppe. For du skal ikke langt utenfor Trøndelags grenser før de ser rart på deg når du servere tynn kjøttsuppe til festmat – og aldri kommer lenger i måltidet enn til forretten.

Det er åpenbart visse konvensjoner når de gjelder innholdet i soddet. Og den praksisen kødder man ikke med. Sodd skal inneholde storfe, svin eller sau, i følge eksperten – og i alle fall ikke kylling. Mat er tydeligvis mer enn smak. For noen av oss har spist sodd med kyllingboller i flere år uten å klage på smaken. Sodd er tradisjoner, identitet og kultur. Og innholdsdebatten om soddet handler mest om følelsen av å ha blitt lurt, og en slags bekymring for at det skjer en utvanning av tradisjonene.

Personlig er det Inderøysodd som er tradisjon og garantisten for fest og stas. Ved høytidelige anledninger har det alltid blitt hentet på slakteriet. Hvor ingrediensene blir levert hver for seg, og tilberedt atskilt, for så å bli anrettet på tallerken før søet helles over. Det er for meg forskjellen på festmat og suppe. Mens suppa kokes i samme kjele tilberedes ingrediensene i festmaten sodd hver for seg.

Men oppfatningen av Inderøysoddet ble utfordret da REMA for en tid siden måket ut paller med billig Inderøysodd i bøtter. La gå at jeg har blitt vant med at sodd selges ferdigblandet i bøtter. Det er så enkelt og praktisk at jeg har fortrengt at da blir det suppe. Men når festmaten min blir solgt som billig hverdagskost kjennee jeg det skaper refleksjoner. Riktignok var det 17. mai som var anledningen, men likevel.

Det er også mange faglige interessante refleksjoner rundt soddpallesalg. Her er man langt inne i beslutninger om merkebygging og det å ha kontroll på hva som skjer med produktet. Den diskusjonen skal vi ikke ta nå.

Synes sodd er godt jeg – spesielt søet. Og sodd betyr vel egentlig sø eller kraft. I dag finnes det også spesiallaget akevitt til soddet – en nymotens tilleggsingrediens som jeg er usikker på hvor godt fungerer.

Nå står elgjakta før døra. Da blir det vel elgsodd også.




Leserkommentarer

Sodd er så mangt - men Bergitta-sodd du!!

Skrevet av Gunnar E. Kristiansen, 2012-09-22 16:08:08
I følge godt tilårskomne sparbygger, som husker så langt tilbake som til noenlunde like etter 2. verdenskrig, og som handla på Samvirkelaget på Mære, så er ikke sodd, sodd - med mindre det er Bergitta-sodd!
I følge en av de tilårskomne; Hans Magnus Ystgaard, så har begrepet sin opprinnelse fra de to fantastiske kokkene Bergitta Holmsve og Bergitta Bratlie. Ja - det var de som skapte både soddet og begrepet. Folk langt utafra Mære Samvirkelags handelsnedslag valfartet til dit - i den hensikt å skaffe seg disse edle ingredienser som tilsammen ble Bergitta-sodd.

Ryktet vil ha det til at Inderøy-soddet har sin opprinnelse i grytene som de brave mereskvinner "kokte ihop".

Hurra for soddet!

Goijnna(r)

Ny leserkommentar


Steinkjerleksikonet.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg som strider i mot våre kommentarregler.

Regler for leserkommentarer på Steinkjerleksikonet.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  • Rasistiske, usømmelige og diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  • Skriver kort.
  • Steinkjerleksikonet.no har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.

Innlegg blir slettet hvis de bryter med våre regler.

Mest lest
Kjerkol, Ingvild
Prost
Rossing, Sivert
Verrans kommunevåpen
Kjerkol, Ole Meier
Offisielle flaggdager
Barnas Hus
Tidstavle - forhistorisk- og historisk tid
Sist oppdatert
Johansen, Knut J.
Jernbaneundergang - Byafossen
Frøseth, Carl Monrad
Byahalla natureservat
Sunnan—Grong-banen
DH Eiendom AS
Barnas Hus
Langlie, Arthur Bernhard
Aktuelt
Bystranda (11.04.24)
Frøset hytteområde (02.04.24)
God påske! (27.03.24)
Årsmøte i Foreningen gamle Steinkjer (20.03.24)
Lølandet (10.03.24)
Flere...
...et oppslagsverk om Steinkjer
- på nett!

Redaksjonen - Tips en venn - Utskrift - Kontakt oss - - Følg Steinkjerleksikonet på Twitter - RSS feed
Creative Commons License
Steinkjerleksikonet er lisensiert under en Creative Commons Navngivelse 3.0 Norge Lisens
Annonser
Annonser på Steinkjerleksikonet
Ta kontakt

Steinkjerleksikonets podkastkanal

Korte lydbilder – alltid tilgjengelig - på YouTube.
www.youtube.com/

Steinkjerarkivet

Steinkjerbilder fra historielagene i Steinkjer
www.steinkjerarkivet.no/

Egge museum

Aktiviteter og opplevelser hele året.
www.eggemuseum.no

Steinkjer bibliotek

Mye mer enn bøker!
http://steinkjer.folkebibl.no/

Kjøp Steinkjer-litteratur på nett

Foreningen gamle Steinkjer har nettbutikk med Steinkjerhistorie.
www.gamlesteinkjer.net

Steinkjerleksikonet på Facebook

Diskuter Steinkjer- leksikonet på Facebook
www.steinkjerleksikonet.no
Annonsere?
Ta kontakt